Erdei iskola 6./Nyelvtan

image post

Nem tudom észrevettétek-e már, hogy ha az ember csöndben, egyedül sétál az erdőben, vagy ül egy tisztás szélén, vagy egy szikla tetején és éppen nem borítják el az agyát a napi gondok, bajok, vagy a vágyai képei, akkor néha olyan az erdő, a táj, mintha benned folytatódna, vagy te őbenne. Nincs különbség a között, hogy a madár énekel, vagy te dudorászol, a fák susognak, vagy benned támadnak eddig ismeretlen érzések, ötletek, gondolatok. Valahogy olyan ez, mint mikor barátok között vagytok, – no nem haverok, hanem igaz barátok közt – akikkel beszélnetek sem kell ahhoz, hogy mindent tudjatok egymásról. Nem akarjátok meggyőzni, sem legyőzni egymást, egyszerűen úgy és olyannak fogadjátok el a másikat amilyen és ezen változtatni sem akartok.

Na hát, ilyen néha az erdő is. Mész az ösvényen és egyszer csak hallod, hogy a fák, a madarak szólnak hozzád. Mind a maga nyelvén, de te mégis megérted őket mind, sőt válaszolsz is nekik, és ők megértenek téged és sok kérdésedre válaszolnak is. Ez az, amikor az erdő tündérei, a táj angyala befogadják a te angyalodat maguk közé, mert meghallják a hangját és meglátják őt a szemedben. Persze, – ahogy mondtam – ha elborítod az angyalodat a vágyaiddal, napi gondokkal és bajokkal, akkor még sóhajtani sem lesz ereje, nem hogy énekelni, beszélgetni és az összeráncolt homlokod redői olyan árnyékba borítják, hogy a legjobb szemű cinketündér sem veszi észre.

Magolás nélkül megismerhetsz egy olyan nyelvet, ami “nemzetközi”, nemzetközibb, mint az eszperantó, mert ezt minden fűszál és pocok ismeri. Neked sem kell “tanulni” úgy, mint a matekot, vagy a történelmet, csak azt a képességet kell fejlesztened, hogy nyitott legyen a szíved és vele láss.

- Azt meg hogy csináljam – kérdezte Ádám. Csak nem nyúlhatok be fogóval a mellkasomba és nyitogathatom? Ugye nem így gondolod? De akkor hogyan?

Nem hát! Annak, hogy a szíved kinyíljon egyetlen titka van. El kell felejtkezni önmagadról. Mintha nem is léteznél a környezetedtől külön. Te vagy a fű, a fa, a virág, a lepke és a szarvas is, és te vagy a barátod is és a lenyugvó Nap, meg a Göncölszekér is. Hogy ez lehetetlen? Próbáld meg! Már másnak is sikerült, tehát neked is sikerülni fog!

- És mi ennek az egésznek az értelme? – kérdezte nagy komolyan Sanyika.

Hát csak az, hogy olyan tudásnak lehetsz a birtokosa, amit másképpen nem szerezhetsz meg, olyan titkokat ismerhetsz meg, amiket a suliban, otthon, a barátok között hasznosíthatsz és talán az életed nagy problémáinak megoldásában is segíteni fognak. Hasonló ez a matekhoz, meg a fizikához, vagy a kémiához. Nem tudhatod mikor lesz szükséged rájuk az életedben, vagy arra az állhatatosságra, amellyel elsajátítottad őket.

Ezek a tündérek és angyalok csak jók tudnak lenni. Csak jót súgnak neked az erdőben, a rosszat nem ismerik, vagy ha ismerik is nem áll rá a szájuk. Tehát, amikor elfelejtkezel magadról és rájuk hallgatsz, hagyod hogy ők gondolkozzanak, döntsenek, cselekedjenek helyetted, akkor az jó lesz.

Ha pedig mesének tartod ezt az egészet, kérdezd meg bármelyik cinkét, vagy rigót, amikor énekel, vagy mandulafát, amikor virágzik!

Tagged :

Leave a Reply
Current day month ye@r *