Dobogókő bemutatkozik

Dobogókő a Visegrádi hegység legmagasabb, 700 méteres csúcsa. Vulkánikus eredetű andezit és andezittufa alkotja, jellegzetessége a korábbi kitörések során kilövellt andezit törmeléknek; ami esetenként több köbméteres sziklákat is tartalmaz; a puhább tufával való keveredése, ami jól megfigyelhetô a Zsivány sziklák, a Thirring körút és a Szerkövek képződményein. A vulkánikus hegyvonulatot a Pomáz-Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek törésvonal választja el a mészkő alkotta Pilis hegységtől, aminek legmagasabb pontja a Pilisszentkereszt fölé magasodó 756 m magas Pilis csúcs. Dobogókő mindkét kilátójáról páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra. A báró Eötvös Loránd Turistaház mögötti Nagykilátóról körbenézve jobboldalt látjuk a Naszály hegyet, mögötte felsejlik a Mátra tömbje, előttünk látjuk a 639 m magas Prédikálószéket, a nyugati irányba lefutó Vadálló köveket, majd a Rám hegy és az Árpádvár között Dömös felé húzódó Rám szakadékot. A Duna túlpartján kanyarog Zebegény és mögötte a Börzsöny vonulatai láthatók, előtérben a Duna fölé magasodó Szent Mihály heggyel. Szerencsés esetben, tiszta téli időben a Börzsöny, illetve a tőle keletre eső Cserhát mögött megpillanthatjuk a Tátra hófödte csúcsait is. A Turistaház mögötti sétálóúton nyugat felé, egy 15 perces sétával jutunk el a Szerkövek feletti Rezső kilátóhoz, ahol kitárul előttünk a Nagykilátóról a Prédikálószék által takarásban volt Visegrád, láthatjuk a Szentendrei sziget felső csúcsát és a Duna túloldalán Nagymaros házait.

Dobogókő már a XIX. század végétől kezdve a hazai turizmus, természetjárás fellegvárának számít. Az 1981-ben dr. Téry Ödön által alakított Magyar Turista Egyesület 1898-ban közadakozásból hozta létre az első menedékházat. Ez a boronaház a jelenlegi Turista Múzeum, amit a fellendülőben lévő turista mozgalom néhány év alatt kinőtt.

Dr. Téry Ödön emlékét ôrzi Dobogókő bevezető útja és a Nagykilátón lévő emlékmű. Az új, megnövekedett és akkor igen korszerűnek mondható  turistaház felavatására 1906-ban került sor, a báró Eötvös Loránd nevét viselő épület késôbb oldalszárnyakkal bővült és turisták tízezreit látta vendégül, egészen a második világháború végéig. A háborút követő években a házat fokozatosan sorsára hagyták, melléképületeit, oldalszárnyát lebontották. Az 1989-ben újjáalakult Magyar Turista Egyesület tagjai, Peták István vezetésével, pályázatokkal , adományokkal és sok kétkezi munkával helyreállították, és 1998-ban, a ház avatásának 100. évfordulóján átadták használatra.

Az egyik legszebb turistaút, ami kb. 1 órai sétával bejárható, a Nagykilátótól 50 m.-re keletre induló Thirring körút. Névadója a Magyar Turista Egyesület egykori főtitkára. A Táltos Iskola által 2002-ben felállított faragott kapun átmenve egy lépcsősoron jutunk a siketek Mária-kegyhelyére, amit 1927-ben szenteltek fel és a mai napig is sokan látogatják. Továbbhaladva érdekes szilaképződmények, un. breccsa kúpok mellett vezet az ösvény, ahol a hazai turista mozgalom nagyjainak emléktábláit láthatjuk a sziklafalon. Kis emelkedővel a két kilátót összekötő sétányra érkezünk vissza. Innen indul a Szerkövekhez vezető turistaút is, aminek kiinduló pontját a Táltos Iskola által 2004-ben felállított másik kapu jelzi. A viszonylag meredek, utcai cipőben nehezen járható út egy csodálatos sziklaképzôdményhez vezet. A Rezső kilátó alatti részen kezdődnek a Szerkövek, ami egy több száz méter hosszú és helyenként 30-50 méter magas sziklafal. Egyes vélekedések szerint ennek a helynek szerepe volt a magyarok történelmében.

Az utóbbi években egyre többet hallani arról, hogy Dobogókőn van a Föld szív-csakrája, amit többen más-más helyen vélnek megtalálni. Az egyik elmélet szerint ez a hely maga a Pilis, beleértve a mai Visegrádi-hegységet, más elmélet szerint az Esztergom-Visegrád-Dobogókő által határolt terület, és vannak akik szerint a Rám hegy alatti Ferenczi-szikla az a hely, amit az energiaáramlása alapján a szív-csakrának lehet tekinteni. A fenti vélekedéseket támasztja alá, hogy a Dalai Láma egy évekkel ezelőtti magyarországi látogatása során eljött Dobogókőre, feltöltődni az itteni energiák által.

Feltétlenül meg kell említeni még a Zsivány sziklákhoz vezető, igen közkedvelt kiránduló utat, ami szintén kb. egy óra alatt megjárható, egy kényelmes, kiépített sétaúton, akár utcai cipőben is. Az említetteken kívül bátran ajánljuk bármelyik kiránduló útvonalat, kinek-kinek ideje és energiája szerint. Reméljük, hogy a természet energiáival feltöltődve hagyja el Dobogókőt, és azt is, hogy vissza-visszatér hozzánk újabb felfedezésekre és feltöltődésre.